Sisäkukat

Yleistä

Mullan vaihtoon paras ajankohta on keväällä helmi-maaliskuussa, kun kasvukausi on käynnistynyt. Mullan voi kuitenkin vaihtaa ja kasveja uudelleen istuttaa aina loppusyksyyn asti koko kasvukauden ajan.

Pienille kasveille mullan ja ruukun voi vaihtaa vuosittain. Vaihda kasvi isompaan ruukkuun viimeistään silloin, kun istutusruukku alkaa käydä pieneksi ja pohjareiästä näkyy juuria. Isommille kasveille riittää harvemmat vaihtovälit. Voit vaihtaa pelkästään pintamultaa kaapimalla varovaisesti vanhaa multaa pois ja lisäämällä tilalle uutta multaa.

Valitessasi ruukkua huomioi millaisesta kosteudesta kasvi pitää ja millainen kukkien kastelija olet. Altakasteluruukulla saat tasaisen kosteuden pidemmäksikin aikaa kasveille, jotka pitävät tasaisesta kastelusta. Perinteinen saviruukku taas hengittää myös ruukun seinienkin kautta eli multa kuivahtaa nopeammin ja näin soveltuu kasveille jotka pitää kuivahtamisesta, esimerkiksi kaktukset.

Istuttaessasi kasvin ruukkuun, jossa ei ole pohjassa reikää kannattaa ruukku salaojittaa. Laita ruukun pohjalle kerros lekasoraa tai pieniä kiviä jonka päälle sen verran multaa niin että saat istutettua kasvin entiseen istutussyvyyteensä.

Sileälehtiset kasvit pitävät suihkuttelusta. Suihkuta joko suihkupullolla tai vie kasvi pesuhuoneeseen suihkun alle. Lehtiä voit myös pyyhkiä kostealla liinalla.
Älä suihkuta kasveja joiden lehdet ovat nukkapintaisia esim. Soilikki ja St.Paulia, koska vesi vahingoittaa helposti lehtiä jäädessään seisomaan nukan sekaan.

Mullan vaihto

Kastele kasvi hyvissä ajoin ennen mullan vaihtoa. Näin kasvi irtoaa paremmin ruukusta vahingoittamatta juuria. Kostuta istutusmultaa hieman ennen istutusta. Laita ruukun pohjalle multaa sen verran että saat istutettua kasvin entiseen istutussyvyyteensä. Tiivistä multa kasvin ympäriltä kevyesti.  Muista jättää ruukun yläreunaan 1-2 sentin kasteluvara.

Kasvien lisääminen

Jakamalla: Esim. saniainen ja rönsylilja.
Leikkaa pensasmainen kasvi terävällä puukolla kahtia ja istuta erillisiin ruukkuihin.

Latvapistokkaasta: Esim. köynnökset kuten kultaköynnös ja muratti.
Leikkaa köynnöksestä 10-20 cm pätkiä ja poista alimmat lehdet. (voit halutessasi ensin juuruttaa pistokkaita vesilasissa). Istuta usaempi pistokas samaan ruukkuun niin saat tuuheamman kasvin. Istutuksen jälkeen kasvin päälle voit laittaa reitetyn muovin (suihkuta kasvia että muovin alla on kosteutta) että kasvi saa lehtien kautta vettä siihen asti kunnes se on kunnolla juurtunut.

Rönsyistä: Esim. rönsylilja ja aaroninparta
Leikkaa rönsy irti emokasvista ja istuta vaikka useampi alku samaan ruukkuun. Voit myös istuttaa rönsyn ensin ruukkuun ja antaa sen juurtua rauhassa ennenkuin leikkaat sen irti emokasvista.

Lehtipistokkaasta: Esim. St.paulia ja soilikki
Katkaise lehti ja istuta se tyveä myöten multaan. Toinen vaihtoehto on halkaista lehti pääruotia myöten ja istuttaa lehti pystyyn ruotipuoli multaan.